Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 31 styczeń 2022 15:23

Owoce i warzywa z własnego balkonu

Owoce i warzywa z własnego balkonu Owoce i warzywa z własnego balkonu fot: Sylwester Niedzielski

Wiele osób marzy o tym, aby móc uprawiać i zbierać własne warzywa i owoce, jednak nie posiadają one stosownego miejsca do uprawy. Okazuje się, że niewielki warzywnik, mały ogród, można z powodzeniem stworzyć na własnym balkonie nawet w mieszkaniu w bloku.

 

Dlaczego warto mieć własne owoce i warzywa?

Osobista uprawa warzyw i owoców to pewność, że są one zdrowe i nie były opryskiwane środkami chemicznymi. Gdy sami organizujemy uprawę możemy też decydować o tym, jaki wybieramy nawóz oraz gdzie kupujemy nasiona i sadzonki. Uprawa na balkonie to także możliwość podjęcia decyzji, co do uprawianych roślin. Można, więc postawić tylko na te warzywa i owoce, które wyjątkowo lubimy. Dodatkowo zajmowanie się taką uprawą nie zabiera wiele czasu a jest bardzo przyjemne. Kolejnym plusem jest pięknie wyglądający, zielony balkon, na którym możemy się relaksować.

Jakie rośliny można uprawiać na balkonie?

Wbrew pozorom jest całkiem dużo roślin, które można uprawiać w pojemnikach na balkonie. Uprawą warzyw możemy zająć się już na początku wiosny. Zaczynamy, więc od robienia rozsad warzyw w domu. Pozostaną one tam aż rośliny będą miły, po co najmniej dwa liście a pogoda na zewnątrz pozwoli na przesadzenie ich w miejsce docelowo. Stosunkowo wcześnie i bezpośrednio do gruntu możemy posadzić rzodkiewkę. Optymalna temperatura dla niej to około 10 stopni, jednak już w temperaturze 4 stopni może rozpocząć się kiełkowanie. Z myślą o balkonowej uprawie warto przygotować także rozsady mieszkanki sałat, koperku czy cebuli siedmiolatki. Gdy temperatury będą wyższe bezpośrednio do pojemników można posiać nasiona natki pietruszki czy sałaty rukoli. W warunkach balkonowych można także spróbować uprawiać paprykę i pomidory, szczególnie koktajlowe. Jeśli zaś chodzi o owoce to doskonale sprawdzą się poziomki i zwieszające się truskawki.

Czym różni się uprawa balkonowa od tradycyjnej?

Na balkonach raczej nie warto uprawiać warzyw dużych takich jak dynie czy cukinie oraz głęboko korzeniących się takich jak marchewka. Uprawa balkonowa jest nico prostsza od tej na gruncie, bo nie trzeba na przykład przekopywać ziemi. Dużą zaletą jest także fakt, że rośliny na balkonach są atakowane przez mniejszą liczbę szkodników. Pozostałe zasady są bardzo podobne. Warto zadbać o dobre podłoże i wzbogacić je kompostem. Gdy na początku wiosny jest zimno warzywa można przykrywać białą agrowłókniną. Do pracy na balkonie potrzebne będą podobne narzędzia jak w ogrodzie a więc mała łopatka, pazurki, motyczka, pikownik. Jeśli zaś chodzi o podlewanie roślin to tutaj podobnie jak na gruncie nie można tego zaniedbywać. Warto wiec zaopatrzyć się w konewkę i spryskiwacz dla mniejszych roślin. Należy pamiętać, by nie polewać roślin po liściach a cały zabieg nawadniania wykonywać poza porą dużego nasłonecznienia.
Jak widać uprawa warzyw i owoców na balkonach i tarasach jest możliwa. Przy jej rozpoczęciu potrzebne są pewne inwestycje, bo trzeba zakupić pojemniki, donice, skrzynie i wypełnić je dobrym podłożem. Następnie kupujemy nasiona i sadzonki by już po kilku tygodniach troskliwej opieki móc się cieszyć pachnącym i zdrowym warzywniakiem na balkonie.