Wydrukuj tę stronę
czwartek, 24 luty 2022 18:11

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy Mus czekoladowy wedel

Masz ochotę na szybki deser, który zrobisz w kilka minut? Świetnie – przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który z pewnością Ci się spodoba. Potrzebujesz tylko kilku składników, które prawdopodobnie i tak masz w domu.

 

Składniki na mus czekoladowy

Mus czekoladowy to banalnie prosty przepis, który nie sprawi trudności nawet cukiernikom amatorom. Zrobisz go w kilka minut, jednak niestety musisz odczekać aż godzinę, by mus stężał i był gotowy do zajadania. Ten czas będzie Ci się dłużyć, ale zobaczysz, że warto czekać. Tak pyszny deser to prawdziwa gratka. Czego potrzebujesz, by go przygotować?

  • 6 jajek
  • 200 gramów czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 60 gramów cukru pudru
  • 60 gramów masła
  • 50 gramów truskawek

Widzisz? Te składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Możesz zatem od razu zabrać się do dzieła. Jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, możesz zastąpić ją mleczną lub nawet białą. Wtedy jednak zrezygnuj z cukru, by deser nie był zbyt słodki.

Jak zrobić mus czekoladowy z truskawkami?

Mus czekoladowy zrobisz w kilka chwil. Przygotuj mikser, który przyda Ci się do ubijania białek oraz miseczkę, w której rozpuścisz czekoladę. Zacznij od połamania czekolady na kostki i włożenia jej do miski. Włóż ją do większej miski z wrzątkiem i czekaj, aż czekolada się rozpuści. Powinna wyglądać, jak polewa czekoladowa. Przepis zaleca następnie wyciągnięcie miski z gorącej wody i dodanie masła. Poczekaj, aż ono również się rozpuści. Teraz czas na oddzielenie białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, natomiast żółtka zacznij dodawać do masy czekoladowej. Uwaga – masa musi być zimna. Jeśli będzie gorąca, żółtka zetną się, a z musu nic nie wyjdzie. Do masy dodaj również cukier puder, a następnie wymieszaj. Teraz do miseczki z czekoladą dodaj około 1/3 piany z białek. Dzięki temu konsystencja musu będzie leciutka. Mieszaj delikatnie, a następnie dorzuć do miski pozostałą część ubitego białka. Mus będzie tak puszysty, jak chmurka. To moment na dodanie truskawek. Pokrój je w drobną kosteczkę i delikatnie połącz z musem. Przełóż całość do salaterek lub szklanek i włóż je do lodówki na godzinę. Po tym czasie mus będzie gotowy.

Tak przygotowany deser możesz ozdobić wiórkami kokosowymi, owocami lub bitą śmietaną. W zależności od tego, na co masz akurat ochotę.