Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 22 maj 2023 14:53

Jakie są podstawowe elementy wyposażenia lodziarni?

maszyna do lodów maszyna do lodów mat.prasowe

Lodziarnia to miejsce, które niewątpliwie kojarzy się z przyjemnością i smakiem. Aby jednak smak lodów mógł na dobre rozgościć się w naszych ustach, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt. Co powinno znaleźć się w dobrze prosperującym obiekcie? Jakie wyposażenie gastronomiczne jest niezbędne do funkcjonowania lodziarni?

 

Czego nie może zabraknąć w lodziarni?

Inwestując we własną lodziarnię, koniecznie trzeba zadbać o dobry sprzęt. Oto lista akcesoriów, które warto mieć:

  1. Konserwatory do lodów - to akcesoria, które służą do prezentacji i zabezpieczenia gotowych wyrobów. Dzielimy je na konserwatory otwarte (w kształcie kuwety) i zamknięte (w kształcie tuby). Wykonuje się je najczęściej ze stali nierdzewnej.

  2. Płuczki do gałkownic - to akcesorium służące do usuwania pozostałości nakładanych lodów. Dzięki nim można utrzymać gałkownice w czystości i wyeliminować ryzyko przedostania się alergenów np. z lodów orzechowych do śmietankowych.

  3. Stojaki na wafle - dzięki nim można wyłożyć wafelki w miejscu łatwo dostępnym dla klientów. W międzyczasie personel może przygotowywać kolejne porcje lodów.

  4. Gałkownice - służą do nakładania porcji lodów (gałek) o określonej objętości.

Maszyna do przygotowywania lodów - serce każdej lodziarni

Zdecydowanie najważniejszym elementem wyposażenia lodziarni jest maszyna do lodów. Może ona mieć formę klasycznego, dużego urządzenia do przygotowywania włoskich deserów, a także kompaktowego sprzętu gastronomicznego. Wybierając właściwą maszynę, warto zwrócić uwagę na:

  • możliwość pracy w trybie nocnym, dzięki czemu mieszanka jest utrzymana stale w niskiej temperaturze,

  • funkcję ustawiania dowolnej konsystencji lodów,

  • opcję wprowadzania różnych smaków i mieszania ich ze sobą,

  • licznik porcji,

  • czytelny wyświetlacz.

Maszyna do lodów powinna być również wyposażona w ekologiczny układ chłodniczy. Jego sercem powinien być przyjazny dla otoczenia czynnik chłodzący, taki jak np. R290.

Gdzie szukać dobrych maszyn do lodów?

Wybór optymalnej maszyny do lodów ma wpływ na sposób funkcjonowania i rentowność całej lodziarni. Na stronie gastroplaneta.pl można znaleźć niezawodne i funkcjonalne urządzenia, których parametry można dopasować do indywidualnych oczekiwań przedsiębiorcy. W ofercie sklepu znajdują się zarówno potężne maszyny o wydajności 40 litrów na godzinę, jak i kompaktowy sprzęt wytwarzający w analogicznym czasie 18 litrów lodów.

Choć wszystkie wymienione wyżej akcesoria są niezbędne dla prawidłowego działania lodziarni, to maszyna do produkcji lodów odgrywa w tym przypadku kluczową rolę.