Mogą być wykonane z różnych materiałów, w tym także z granitu – kamienia naturalnego o unikalnych, wartościowych właściwościach użytkowych, które warto poznać przed złożeniem zamówienia na blaty granitowe do kuchni.
Trwały, solidny i niezniszczalny granit w kuchni
Granit to skała znana i ceniona w budownictwie już od czasów starożytnych. Charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wodę, działanie wysokich temperatur, kwasów oraz wielu innych czynników pojawiających się w kuchennym otoczeniu. Sporą zaletę stanowi także jego w pełni naturalne pochodzenie oraz brak zawartości szkodliwych związków chemicznych. Co ciekawe, blaty granitowe do kuchni są tak często wybierane, gdyż posiadają unikalne właściwości utrudniające namnażanie się szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Korzystając z nich gwarantujemy więc sobie wysoką higienę oraz bezpieczeństwo podczas przygotowywania domowych posiłków.
blaty granitowe do kuchni
Ogromnym atutem granitu w kuchni jest jego wysoka odporność na uszkodzenia. Jest to bowiem jeden z najmocniejszych i najtwardszych kamieni naturalnych, które możemy umieścić w swoim domowym otoczeniu. W efekcie, możemy wykorzystywać blaty granitowe do krojenia produktów spożywczych, rozbijania mięsa, a także stałego przechowywania ciężkich, masywnych sprzętów kuchennych. Odporność na działanie wysokich temperatur pozwala natomiast na ustawianie na nich gorących naczyń żaroodpornych i garnków bez obowiązkowego stosowania dodatkowych podkładek, co jest niewątpliwie bardzo wygodne i intuicyjne.
Jak dbać o blaty granitowe i jak często je impregnować?
Jak widać, blaty granitowe do kuchni to sprawdzony wybór, który zaprocentuje w przyszłości. Aby jednak cieszyć się zawsze pięknymi, estetycznymi blatami kuchennymi, musimy także wiedzieć, jak prawidłowo je pielęgnować. Także w tym aspekcie granit nie ma sobie równych – jest to bowiem kamień naturalny bardzo łatwy oraz mało wymagający w pielęgnacji i konserwacji. Kluczem do sukcesu jest jego okresowa impregnacja, którą producenci blatów zalecają wykonywać mniej więcej raz w roku. Zabieg ten możemy przeprowadzić samodzielnie lub zlecić go doświadczonej firmie kamieniarskiej.
Bardzo istotną kwestią, oprócz okresowej impregnacji, jest właściwe obchodzenie się z blatami granitowymi na co dzień. Warto wyrobić w sobie nawyk regularnego zmywania powierzchni blatów oraz usuwania z nich na bieżąco zabrudzeń i zacieków. W tym celu warto zaopatrzyć się w miękką ściereczkę, czystą wodę lub delikatny detergent. W pierwszej kolejności usuwamy z blatów okruchy i inne zbrudzenia, a następnie delikatnie myjemy powierzchnię roboczą po całości. Dzięki temu nasze blaty kuchenne z granitu będą zawsze czyste i estetyczne, a użyty do ich stworzenia kamień naturalny będzie nam długo i dobrze służył.