Potrzeba wiele rodzajów pojemników wykonanych z różnych materiałów dostosowanych do rodzaju produktów żywnościowych, by przechowywać żywność zdrowo nie tracąc jej walorów smakowych. Pojemniki (szklane, metalowe, plastikowe, bambusowe) wybierane w sklepie z akcesoriami do kuchni to niezbędne wyposażenie domu, służą też do transportowania żywności w razie wyjść i wyjazdów.
Przeznaczenie pojemników i ich podstawowe rodzaje. Jak wyposażyć kuchnię?
- Pojemniki szklane: słoiki, butelki, formy do pieczenia itp. – używane do przechowywania produktów płynnych, półpłynnych i mieszanych, np. oleju, oliwy, mleka, kompotów i soków, alkoholu. Najzdrowszy rodzaj pojemników, trwały, niechłonący zapachów i smaków. Jednak narażony na stłuczenie i ciężki, gorzej sprawdza się w podróży.
Projektowane i produkowane w wielu atrakcyjnych formach, oprócz praktycznej funkcji naczyń do przechowywania często pełnią tez ozdobne funkcje. Dla ozdoby pomieszczenia i żeby mieć pod ręką podstawowe produkty gospodynie domowe często w słoikach przechowują materiały sypkie – szczególnie atrakcyjne wizualnie ze względu na różne kolory i faktury.
- Pojemniki metalowe – kiedyś używane częściej, obecnie raczej w roli ozdobników, jako pojemniki na materiały sypkie, kawę, herbatę. Gorzej sprawdzają się w kontakcie z cieczami, kwasami itp., chyba ze pojemnik zrobiony jest ze stali nierdzewnej, np. popularne są maselniczki z tego materiału. Miewają bardzo ładne wzornictwo, różne gabaryty.
- Pojemniki plastikowe – bardzo popularne we wszystkich domach i w podróży. Najprostszy i najtańszy pojemnik nadający się do przechowywania żywności wszelkiego rodzaju w różnych warunkach: w szafce, lodówce, w plecaku. Lekki, łatwy do mycia, niekłopotliwy. Mniej atrakcyjny wizualnie, za to bardzo praktyczny
- Pojemniki inne: bambusowe, drewniane itp. Pełnią podobne funkcje, ale najważniejsza jest w przypadku tych pojemników rola ozdobna. Często używane jako naczynia na sypkie produkty, misy na owoce, chlebaki itp. Mniej odporne na zabrudzenia i mycie, nie nadają się do przechowywania rzeczy lejkich, tłustych, kwaśnych.
Dodatkowymi pojemnikami niezbędnymi w kuchni, służącymi do segregacji i przechowywania wszelkich odpadów powstających w kuchni są kosze na śmieci. Są dostępne w rozmaitych gabarytach, dostosowane do wszystkich rodzajów resztek, możliwe do zestawiania w sposób minimalizujący zajmowaną przestrzeń. Pojemniki każdego rodzaju można znaleźć w sklepie z asortymentem do kuchni i dla kucharzy ReCucina.