Składniki na mus czekoladowy
Mus czekoladowy to banalnie prosty przepis, który nie sprawi trudności nawet cukiernikom amatorom. Zrobisz go w kilka minut, jednak niestety musisz odczekać aż godzinę, by mus stężał i był gotowy do zajadania. Ten czas będzie Ci się dłużyć, ale zobaczysz, że warto czekać. Tak pyszny deser to prawdziwa gratka. Czego potrzebujesz, by go przygotować?
- 6 jajek
- 200 gramów czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 60 gramów cukru pudru
- 60 gramów masła
- 50 gramów truskawek
Widzisz? Te składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Możesz zatem od razu zabrać się do dzieła. Jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, możesz zastąpić ją mleczną lub nawet białą. Wtedy jednak zrezygnuj z cukru, by deser nie był zbyt słodki.
Jak zrobić mus czekoladowy z truskawkami?
Mus czekoladowy zrobisz w kilka chwil. Przygotuj mikser, który przyda Ci się do ubijania białek oraz miseczkę, w której rozpuścisz czekoladę. Zacznij od połamania czekolady na kostki i włożenia jej do miski. Włóż ją do większej miski z wrzątkiem i czekaj, aż czekolada się rozpuści. Powinna wyglądać, jak polewa czekoladowa. Przepis zaleca następnie wyciągnięcie miski z gorącej wody i dodanie masła. Poczekaj, aż ono również się rozpuści. Teraz czas na oddzielenie białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, natomiast żółtka zacznij dodawać do masy czekoladowej. Uwaga – masa musi być zimna. Jeśli będzie gorąca, żółtka zetną się, a z musu nic nie wyjdzie. Do masy dodaj również cukier puder, a następnie wymieszaj. Teraz do miseczki z czekoladą dodaj około 1/3 piany z białek. Dzięki temu konsystencja musu będzie leciutka. Mieszaj delikatnie, a następnie dorzuć do miski pozostałą część ubitego białka. Mus będzie tak puszysty, jak chmurka. To moment na dodanie truskawek. Pokrój je w drobną kosteczkę i delikatnie połącz z musem. Przełóż całość do salaterek lub szklanek i włóż je do lodówki na godzinę. Po tym czasie mus będzie gotowy.
Tak przygotowany deser możesz ozdobić wiórkami kokosowymi, owocami lub bitą śmietaną. W zależności od tego, na co masz akurat ochotę.